Er op uit

De 11 Fonteinen van Friesland

Heb je er wel eens van gehoord? De ”11 fountains” van Friesland? Nee? Dat is jammer want ze zijn zo prachtig. Wij zetten hier op een willekeurige volgorde neer waar je ze allemaal kan vinden.

Wil je nou meer van die prachtige fonteinen weten? Of wil je ze bezichtigen om er zelf mee op de foto te gaan? Stap in de auto, op je fiets of in de bus of trein en ga er op af.

In Leeuwarden vind je een ontzettend mooie 7 meter hoge witte fontein ook wel ”love” genoemd. Deze bestaat uit de sculpturen van een meisje en een jongen die elkaar aan lijken te kijken. Maar in werkelijkheid zijn hun ogen gesloten.
Deze fontein vind je aan het Stationsplein 1 in Leeuwarden.

In Sneek vind je Midden op het water een gouden bol met daarop een man met een Hoorn des Overvloeds, deze fonteint vind je aan het Hoogend 1 in Sneek

In Stavoren vind je de Visfontein, deze Visfontein is prachtig om te bewonderen, achter deze fontein zit een heel verhaal en heeft alles te maken met de visserij in deze mooie havenstad. Deze fontein kan je vinden aan de Stationsweg 1 in Stavoren.

In IJlst vind je een mooie kleurrijke fontein. Deze word ook wel de Onsterfelijke Bloemen fontein genoemd. Volgens Shinji Ohmaki bouwt de cultuur zich net als de natuur laag voor laag op. Nieuwe generaties zullen steeds verder bouwen op een grote onderlaag, deze onderlaag zal niet verdwijnen. Zo is ook de stad ontstaan.
Wil je deze mooie fontein ook bewonderen dat kan.. ga dan naar De Dassenboarch 1 in IJlst.

In Dokkum vind je de Ijsfontein. Het is een speelbal van elementen en is geen dag het zelfde! Door het ijs worden de mooiste patronen getekend op de koperen laag van dit sculptuur. De zon, de luchtvochtigheid, wind, neerslag en de temperatuur spelen een grote rol in welke mate de ijslagen worden gevormd.
Deze fontein vind je aan De Markt 28 in Dokkum.

In Franeker vind je een fontein ook wel de Oortwolk genoemd. Deze fontein is een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren Astronoom Jan Hendrik Oort. Wil je hier meer over weten is het zeker de moeite waard om een bezoek te brengen aan Franeker.
Deze fontein vind je aan de Breedeplaats 1 in Franeker.

In Hindeloopen vind je een prachtige fontein die werd geïnspireerd door de levensboom op het stadswapen die zichtbaar is met een hert en een hinde die hem omringen. Deze levensboom symboliseert de levensenergie, maar staat ook voor wijsheid. De hinde en het hert voeden zich hier mee.
Dit werkelijk prachtige fontein vind je aan de Nieuweweg 1 in Hindeloopen

In Sloten vind je de Kievit. Een meisje op de schouders van een man houdt een vogel in haar hand. Onder de voeten van de man staat een slordige stapel met emmers, teilen en jerrycans. Deze vormen de basis van de fontein.
Deze fontein vind je in de Koestraat 1 in Sloten.

In Workum vind je een fontein in de vorm van het stadswapen. De Waag, van Workum ondersteund door 2 leeuwen. Deze fontein vind je in Skill in Workum.

In Bolsward vind je de Vleermuis. De vleermuizen nuttige intrigerende dieren die met hun jacht op insecten cruciaal zijn in het ecologische systeem. De vleermuis staat in de Aziatische cultuur bekend om zijn rijkdom, geluk en gezegende ouderdom. Bij ons staat hij sumbool voor duistere krachten maar ook zeker voor positieve reddende krachten. Denk aan de bekende superheld en je krijgt vast gelijk een lach op je gezicht.
Deze fontein vind je aan Broereplein 10 in Bolsward.

In Harlingen vind de fontein die ze de Walvis noemen. Harlingen stond ooit in het teken van de Walvisvangst. Maar tegenwoordig streven we er allemaal naar om deze mooie grote dieren niet meer te doden, maar nu redden we ze! De fontein in Harlingen is in de vorm van een ”potvis”. Deze mooie fontein kan je vinden aan de Nieuwe Willemshaven 1 in Harlingen.

Reacties uitgeschakeld voor De 11 Fonteinen van Friesland