Vervoer

Wat word jouw volgende auto?

Iedereen die een auto heeft of misschien ook niet herkend het vast wel, je wilt een nieuwe auto maar welke gaat het worden? Je hebt vast al vele minpunten maar ook zeker de pluspunten tegenover elkaar weg gestreept maar als nog blijven er meerdere auto’s over die wel interessant lijken. Maar hoe kies je nu dan verder? Ga je toch voor die auto die op benzine rijd of kies je voor de elektrische wagen? Van welke auto ga jij of gaan jullie nog jaren plezier hebben?

Om het voor jezelf makkelijker te kunnen maken neem je als eerst je budget in gedachten. Dit zal het gerichter zoeken al een stuk makkelijker maken. Maar ook bedenk je voor jezelf natuurlijk waar jij je auto voor gaat gebruiken. Op deze manier vallen er vast al diverse auto’s af die niet passen binnen het plaatje wat jij in gedachten hebt.

Benzine of Diesel

Als je budget niet zo heel hoog is zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan een diesel of benzine auto, deze auto’s laten een sterke prijsdaling zien op de occassionmarkt. Dit zou een gevolg kunnen zijn van de brandstofprijzen die enorm gestegen zijn. In 2024 gaan deze brandstofprijzen nog eens met een gemiddelde van 21 cent per liter omhoog. Dit zou een reden kunnen zijn waarom juist nu de hybride en elektrische auto’s flink aan het stijgen zijn in prijs.

Onthoud dat het rijden op deze brandstoffen steeds verder zal worden ontmoedigd. Er zijn al vele steden die gebruik maken van milieuzone’s, deze zullen vanaf 2025 nog strenger kunnen worden. Maar zo is er ook bekend dat vanaf 2035 een verbod zal komen op de verkoop van nieuwe benzine- en dieselauto’s.

Elektrische of Hybride

Besluit jij juist wel voor een elektrische of hybride auto te gaan, dan moet je wel onthouden dat auto’s die ouder dan 5 jaar zijn vaak een lagere actieradius hebben dan de nieuwere uitvoeringen. Op dit moment zijn volledig elektrische auto’s vrijgesteld van de wegenbelasting. Vergis je alleen niet, want dit gaat veranderen. In 2025 heb je nog recht als je in het bezit bent van een elektrische auto op een korting van 75%. Maar vanaf 2026 ga je net als de rest gewoon het volledige bedrag betalen.

Naast deze veranderingen heb je misschien wel gehoord van de stimuleringsmaatregel voor elektrische auto’s? Ook deze word afgebouwd. Na 2024 zal de aanschafsubsidie verdwijnen en de bijtellingskorting voor lease auto’s zal vanaf 2025 in 2 jaar tijd worden afgebouwd.

Als je een hybride auto op dit moment wel interessant vind is dat ook zeker een oplossing. Wanneer je kortere afstanden rijd kan je doorgaans zonder al te vaak een benzinestation te zien de ritten doorkomen. Maar wil je een keer een langere afstand rijden is dat natuurlijk ook mogelijk, dan gebruik je voor een groter deel benzine. Op dit moment betaal je het zogenaamde half tarief bij de motorrijtuigen belasting. Maar dit zal vanaf 2025 ook gaan veranderen. Voor hybride auto’s is vanaf 2025 de korting nog 25% en vanaf 2026 stopt de korting volledig. Let er wel op dat een plug-in hybride auto zeker niet licht is.

Wanneer je altijd nog niet weet welke auto voor jou geschikt is, dan is het altijd de moeite waard om eens naar diverse auto bedrijven te rijden en jezelf goed te laten informeren. Ook kan je er voor kiezen om bijvoorbeeld op internet diverse tools op te zoeken die je kunnen helpen bij je keuze.

Wat je ook kiest, kijk altijd naar je eigen verwachtingen en maak van te voren voor jezelf heel duidelijk waar jou nieuwe wagen aan moet voldoen. Zo kom je een heel stuk dichter bij de auto die echt bij je past!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties