Online dating

Dating chantage

Na het zien van een nieuwe aflevering van Undercover in Nederland wil ik nog even wat extra aandacht schenken aan het chanteren na online (sex)dating contacten.

Helaas is het nog een regelmatig voorkomend probleem, je denkt in contact te zijn met een leuke vrouw of man maar in werkelijkheid heb je met een oplichter te maken. Hij of zij zal er alles aan doen om je vertrouwen te winnen. Je zal zonder er verder over na te denken waarschijnlijk mee gaan in de fantasieën die je voor geschoteld worden. Je stuurt beeldmaterialen van jezelf in de meest opwindende momenten, altijd nog niet wetende dat het materiaal wat jij krijgt fake is. Gewoon vanaf internet genomen en heel veel gevallen bewerkt. Ondertussen zal de persoon aan de andere kant je foto’s en video’s bewaren om deze later tegen je te gebruiken.

Wanneer de afperser genoeg materiaal van je verzameld heeft zal deze overgaan naar de volgende stap, hij of zij zal je naar relatief hoge bedragen geld gaan vragen. Als je dit niet doet dan zullen je foto’s en of video’s online gezet worden en naar alle vrienden en familie gestuurd worden. Je werkgever zal er in vele gevallen ook bij betrokken worden en je afperser zal er alles aan doen om je zo bang mogelijk te maken..

We kunnen hier nog een heel verhaal aan vast maken maar waar het op neer komt is dat je op dit moment te maken hebt met chantage. Je word afgeperst en je word hier in alle waarschijnlijkheid helemaal gek en onzeker van. Je hebt te maken met Sextortion. Wees er dus altijd op je hoeden en deel nooit naaktbeelden of erotisch getinte. Deze kunnen zeer makkelijk bewerkt worden.

We hebben enkele tips voor je als je met sextortion te maken hebt.

  • Ga hoe lastig het ook is niet in op de bedreigingen. Want wanneer jij zal doen wat de afperser van je verwacht zal de chantage alleen maar door gaan en dus erger worden.
  • Bewaar al het bewijs wat je hebt om zo je aangifte te onderbouwen.
  • Verwijder alle accounts die de afperser gebruikt, zo maak je het lastiger voor hem of haar om jou te bereiken.
  • Kijk ook even naar je webcam, zorg er voor dat deze beschermd is tegen toegang van buitenaf.
  • Het is verstandig om je privacy instellingen aan te passen van al je social media accounts. Zorg dat de afperser nooit ziet wie je vrienden zijn (je contactpersonenlijst)
  • Overweeg in elk geval aangifte, ook als je niet durft. Je kan er van te voren met iemand over praten die je vertrouwd. Het belang van aangifte is om dit alles te laten stoppen en dat de afperser gestraft kan worden. Ook is er een aanzienlijke kans dat je je geld terug kunt krijgen.

Wat je verder nog meer kunt doen is jezelf op zoeken op diverse zoekmachines, zo kan je er achter komen of er ergens beeldmateriaal van jou online is komen te staan. Je kan in dat geval contact met de betreffende website opnemen en uitleggen dat jouw beeldmateriaal online staat op hun website en dat jij hier geen toestemming voor hebt gegeven. Bij de meeste websites staat onderaan (of soms boven) een contact pagina.

Onthoud dat je er niet alleen voor hoeft te staan en dat je er over kan praten. Weet je niet met wie je in jou omgeving kan slapen dan heb je altijd de mogelijkheid om contact op te nemen met slachtofferhulp. Zij kunnen altijd een luisterend oor bieden.

In een volgende blog zal ik nog meer aandacht geven aan online dating. (problemen)

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties