Online dating

Sextortion Scam

We hebben het vanmorgen over de (online)chantage gehad. Sextortion, maar er is ook nog de sextortion scam. Daar wil ik het nu over hebben.

Sextortion scam is een mail die je ontvangt vaak uit naam van jezelf. Dit noemen ze ook wel het spoofen van je mailadres. Althans daar lijkt het op. In deze mail word er beweerd dat ze je computer hebben gehackt. Ze zijn doormiddel van deze hack aan intieme beelden van je gekomen, deze hebben ze gemaakt, wanneer jij zogenaamd porno hebt gekeken. Of mogelijk zeggen ze dat ze deze beelden hebben verkregen doordat je intiem aan het chatten bent geweest met iemand anders. Ze gaan je afpersen door te dreigen om beelden van jou te gaan verspreiden op het internet en via je contactpersonen van je social media kanalen. Ze zeggen vaak veel over je te weten en dat ze ook weten wie je vrienden en familie zijn ook zij zullen deze beelden van je te zien krijgen.

De meeste technieken die ze gebruiken is zoals ik hier boven ook al aangaf het spoofen van je mailadres, hierdoor lijkt het alsof de mail vanaf je eigen emailadres is gekomen. Hierdoor zou je kunnen gaan denken dat de afperser ook nog eens toegang heeft tot alle contacten in je mailbox.

Ook kan het zo zijn dat ze door datalekken je mailadres met eventueel wachtwoord op het internet gevonden hebben. Maar dit zijn vaak oude wachtwoorden. Het is aan te raden om geregeld je wachtwoorden te veranderen.

Wat moet je doen als je zelf zo’n bericht hebt ontvangen?

In eerste instantie.. geen paniek! In de meeste gevallen bluft de betreffende afperser. Hij of zij kan als je bijvoorbeeld geen intieme beelden hebt gedeeld deze ook nog delen met anderen. Want wat er niet is kan ook niet gedeeld worden.

Je moet ook zeker geen mails van deze afperser(s) beantwoorden, geen reactie is vaak al niet meer interessant.

Ga nooit in op de vraag om geld over te maken. Als jij niet reageert zal een reactie vaak uitblijven. Blokkeer de betreffende berichten en rapporteer ze als SPAM.

Misschien een beetje ver gedacht maar je kan altijd je webcam afdekken met dik papier of een webcamcover er over of er voor. Beter kan je alles maar een stapje voor zijn natuurlijk.

Hieronder een voorbeeld van een dergelijke spoofing mail. Mocht je zoiets dergelijks ontvangen, blokkeer de afzender (dit ben je niet zelf namelijk dit lijkt alleen zo) en klik vooral op geen enkele link in de mail. Maar nog belangrijker maak vooral geen bedragen over.

—-Oorspronkelijk bericht—-
Van:
Verzonden:
maandag 16 oktober 2023 13:11
Aan:
Onderwerp:
Lees dit bericht! Uw persoonlijke gegevens worden bedreigd!

Beste

Zoals je misschien wel hebt gemerkt, heb ik je een e-mail vanuit je eigen account gestuurd.
Dit betekent dat ik volledig toegang heb tot je account.
Ik hou je nu al een aantal maanden in de gaten en het is een feit dat je bent geïnfecteerd met malware via een site met volwassen content. Als je niet bekend bent met wat dit inhoud zal ik je in het kort vertellen dat Trojan Virus mij volledig toegang geeft tot je computer en andere apparaten. Dit betekend dat ik alles op je scherm kan zien. De camera en microfoon kan ik ook inschakelen zonder dat jij dit door hebt.

Al je contacten kan ik ook benaderen en zij zullen denken dat dit afkomstig is van jou!

Ik heb een video gemaakt die laat zien hoe jij jezelf klaar laat komen en hierbij kan iedereen ook zien tijdens welke video jij dit hebt gedaan.

Als jij wilt voorkomen dat ik dit alles zal doorsturen naar jou contactpersonen dan kan je een bedrag van 1358 euro naar mijn bitcoin adres over maken.

Mijn bitcoin adres (BTC Wallet):

Na ontvangst van de betaling, zal ik de video verwijderen en je zal dan nooit meer van mij horen.
Ik geef je 48 uur om te betalen. Zodra je deze mail hebt geopend is de automatische timer ingeschakeld.

Onthoud na die tijd zal ik de video onmiddellijk verspreiden. Onthoud dat aangifte doen geen zin heeft, dit omdat deze mail niet kan worden getraceerd en zo ook mijn bitcoin adres niet.

Als ik zie dat je deze mail met andere deelt zal ik ook direct je video verspreiden.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties