Huisdieren

Een kat als huisdier?

In het dagelijks leven willen vele mensen een huisdier, dit maakt voor vele het plaatje compleet. Maar wat als je nu een erg druk en actief leven hebt waar eigenlijk een hond niet in gaat passen. Precies dan kiezen mensen vaak een kat of kater als huisdier. Vaak word er gedacht dat katten minder aandacht vragen en het onderhoud zou minder zijn. Maar besef jezelf wel vooraf dat dit niet het geval is. Ook een kat verdiend de aandacht die hij of zij verdient. Maar ook de verzorging neemt echt wel tijd met zich mee.

Het verschil met honden zou kunnen zijn dat katten zichzelf vaker verzorgen dan dat honden dit doen, maar dit wil niet zeggen dat een kat geen verzorging nodig heeft.

Katten zijn er niet om hele dagen vast te zitten in een hokje, ze hebben ook veel beweging nodig en moeten ook hun energie kwijt. Zorg er dus voor dat er voldoende speeltijd en beweeg voor je nieuwe maatje is. Als kat dit niet krijgt kan dit zorgen voor veel onrust en je kat kan na verloop van tijd hierdoor ook ander gedrag gaan vertonen. Niet alleen dat maar ook de gezondheidsproblemen die kunnen optreden bij te weinig beweging willen we natuurlijk voor blijven. Zwaarlijvigheid bij katten kan vervelende problemen met zich mee brengen.

Een kat houd er van om te spelen, te rennen, te krabbelen en ook zeker houd je kat van heerlijk knuffelen. Er is genoeg te bedenken hoe jij je kat kan bezighouden, van leuke activiteiten samen, tot leuke spelletjes die je kunt aanschaffen in de dierenwinkel.

We komen nog even terug op het krabben, katten houden hun klauwen graag scherp en schoon, dit doen ze door te krabben. Als je je meubels, je behang of andere plaatsen wil besparen zorg er dan voor dat ze voldoende mogelijkheden hebben om te krabben. Dit kan je doen door een krabpaal aan te schaffen, of door op diverse plekken in huis speciale krabvlakken tegen de muur te maken.

Waar denk je nog meer aan?

Het schoonhouden van de kattenbak is ook erg belangrijk, als deze niet goed schoon gemaakt word kan je kat op een gegeven moment besluiten om hem niet meer te gebruiken. Katten houden van schonen plaatsen om hun behoeftes te doen.

Het wil natuurlijk niet zeggen dat je de kattenbak dagelijks volledig schoon moet maken, maar elke dag even een paar keer met een schepje de vieze plekken verschonen is al voldoende.

Ook is het belangrijk om te weten dat je een kat positief moet belonen, bij elk goed gedrag kan je hem of haar een traktatie geven, hoe je deze geeft dat is aan jezelf uiteraard. Je zorgt er op deze manier voor dat je de kat blijft aanmoedigen om dit gedrag vol te houden.

Zorg er voor dat je consequent blijft, dit is voor elk huisdier belangrijk en voor katten uiteraard net zo. Zorg dat je het goede gedrag van je kat beloond en het slechte gedrag negeert.

Als jij zeker weet dat je een kat wilt, zorg er dan voor dat je er goed op voorbereid bent en zoek eerst alle informatie op waar jij antwoorden op wilt hebben. Zo om het voor jou en voor de kat alles goed te laten verlopen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties