Online

Online criminaliteit

Steeds meer mensen krijgen te maken met online criminaliteit. Het is vaak zo slim in elkaar gezet dat vele mensen er mee te maken krijgen, helaas zijn er ook nog steeds mensen die er in trappen. Internetcriminelen doen zich voor als iemand anders van bijvoorbeeld een bank, een winkel of misschien zelfs een familielid of vriend. Ze proberen op een slinkse wijze je persoonlijke gegevens te pakken te krijgen, of je geld afhandig te maken. Dit gebeurd zowel via de mails, sms en Whatsapp.

Deze wijze werkt voor de oplichters natuurlijk beter dan als ze persoonlijk voor je staan. Wees altijd op je hoede als je merkwaardige berichten ontvangt. Het is bij twijfel altijd slim om een afzender te controleren en bij het niet vertrouwen kan je het beste het bericht wegklikken en zeker niet reageren.

Een online oplichter kan je al enige tijd in de gaten houden en op deze manier diverse gegevens van je verzamelen. Zo kan hij of zij bijvoorbeeld je social media account in de gaten houden om meer informatie over je te vinden. Door handig in te spelen op je persoonlijke situatie krijgen ze het vaak voor elkaar om je op het verkeerde been te zetten.

Dit alles word ook wel de social engineer genoemd, deze criminelen bouwen als het ware een omgeving of situatie waarin je word gemanipuleerd, zo zal jij gevoelige informatie delen en of geld betalen.

Wanneer iets te mooi is om waar te zijn moet je er eigenlijk al niet meer intrappen.

Er zijn natuurlijk diverse manieren bekend waarop je te maken hebt met oplichters. Denk dan aan bijvoorbeeld:

  • Nepmails. Deze komen vaak van een instantie waarvan je wel vaker mails kunt krijgen. In deze mail word gevraagd om op een link te klikken en je gegevens te delen. Druk hier nooit op, je hebt hier te maken met phising.
  • Hulpberichtjes, hier krijg je te maken met bijvoorbeeld de welbekende berichten waarbij er zo genaamd een familielid of een vriend je een bericht stuurt en hij of zij is toevallig net zijn telefoon kwijt, of deze is gevallen. Bedenk het maar het kan allemaal gebeurd zijn. Ze vragen aan je of je zo snel als mogelijk contact met ze op wilt nemen. Ons advies is hier bel de betreffende persoon op het bij jou bekende nummer en je zal zien dat het bericht niet van hem of haar afkomstig is.

Er zijn ook mogelijkheden via Malware, of berichten die linken bevatten met bijvoorbeeld een zogenaamde kortingsstunt.. ook hier geld als het te mooi is om waar te zijn trap er dan zeker niet in.

Hoe kan je er achter komen of je te maken hebt met nep berichten?

  • Vaak krijg je geen bedenktijd
  • Je word voortdurend lastig gevallen
  • Iemand die je niet kent is overdreven aardig en zoekt iets om je interesse te wekken
  • Er word om een betaling gevraagd door een of andere instantie
  • Er word gevraagd of je geld wilt overboeken wat je mogelijk snel terug zal krijgen
  • Je kan zelf bedreigd worden, of er zal iets uit de hand gaan lopen.

Ga nooit in op smeekbedes van een onbekende. Je word er in geluisd en dat kan je duur komen te staan.

Om jezelf hier tegen te beschermen kan je een aantal stappen nemen. Maar vergeet nooit dat gezond verstand het allerbelangrijkste is.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties