Vervoer

Accuproblemen

Niets is een grotere ergenis dan dat je met de auto weg wilt gaan en hij wil niet starten. Je probeert het een paar keer en dan helaas moet je het wel opgeven. De een begint zonder nadenken te vloeken en te tieren terwijl de ander probeert rustig te blijven en logisch na te denken wat hij nu moet doen. Soms kom je er gewoon niet uit en bel je de pechhulp en weer een ander weet toevallig de handige buurman om hulp te vragen.

Gemiddeld gaat een accu zo tussen de 4-6 jaar zeker wel mee. Soms kan het ook wel eens anders zijn. Een zwakke accu kan er toe leiden dat de auto niet start, doorgaans heb je dit probleem meer in de winter dan in de zomer maanden, dit komt door dat het weer hier in een grotere rol kan spelen. Problemen met je accu kunnen veroorzaakt worden door diverse omstandigheden. Maar een van de bekendere is misschien wel de korte ritjes die er gereden worden. Starten kost veel stroom en door dat je dit verbruik tijdens korte ritjes niet terug levert aan je dynamo zal elke keer het stroomniveau van je accu weer een beetje verder zakken.

Wat hierboven al beschreven werd zullen de winterse dagen hier ook zeker een versnelling in dit proces kunnen veroorzaken. Bij kou weer zal ook een auto accu minder presteren. Wanneer het zo koud is gebruiken autorijders graag de verwarming in de auto, de blowers, verwarming voor de spiegels etc. Het vreet allemaal stroom weg van de accu.

Er zijn uiteraard wel verschillende tips die er gegeven worden om zoveel mogelijk te voorkomen dat je accu snel leegtrekt.

Denk aan bijvoorbeeld:

  • Het rijden van lange afstanden. Door regelmatig langere afstanden te rijden zal je de accu niet langzaam laten afzwakken. Het is bovendien ook nog eens goed voor de motor van je auto. Die wordt goed verwarmt en de olie word ook nog eens goed rongepompt.
  • Preventieve controle van je auto. Problemen voor komen is uiteraard altijd goed, dit kan je onder andere doen door regelmatig je lampen te controleren, ook regelmatig je accu laten doormeten kan goed zijn. Als je dit voor de wintermaanden doet heb je weer net een stukje meer zekerheid.
  • Lang niet gebruiken van de auto. Door dat je auto enkele weken niet gestart word kan het zo zijn dat je accu hier ook van zal leiden. Ook al verbruikt je auto geen stroom kan het zijn dat je accu na verloop van tijd toch de spanning verliest en hij zich zelf zal ontladen. Wanneer je auto voor een langere tijd heeft stil gestaan, word er vaak aangeraden om een autoacculader aan te sluiten met een druppelfunctie.
  • Het beperken van je stroomverbruik. Als je echt helaas alleen kortere ritjes rijd met je auto is het slim om zo min mogelijk stroomvreters te gebruiken. Laat de onnodige dingen uit zodat je je accu kan sparen.

Verder is het een goede tip denken wij om altijd startkabels in de auto te hebben. Dit is niet voor ieder type auto geschikt maar wanneer dit wel zo is dan zeker bij hebben. Als je dan toch eens met pech door de accu komt te staan kan je als je lid bent van een wegenwacht service altijd nog bellen voor hulp.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties